Mens en robot samen naar een mooiere toekomst

De Nederlandse overheid voorspelt dat kunstmatige intelligentie (AI) de samenleving fundamenteel zal veranderen. Het is onvermijdelijk dat we AI gaan gebruiken, dus we moeten ons nu afvragen hoe we het in ons voordeel kunnen gebruiken. In plaats van het proberen tegen te houden of te beheersen, moeten we ons richten op het creëren van slimme AI die ons helpt en ondersteunt. Het is onze verantwoordelijkheid als mensen om de leiding te nemen en de kracht van AI te gebruiken om een betere toekomst te creëren voor ons allemaal.

Kansen, mogelijkheden en bedreigingen

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt talloze mogelijkheden om bedrijven, overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen te helpen kosten te besparen, werkprocessen efficiënter te maken en nieuwe inkomstenstromen te genereren. Met AI kunnen we het werkveld en de samenleving als geheel verbeteren op manieren die we ons eerder niet konden voorstellen.

Terwijl we ons verder verdiepen in AI, zijn er natuurlijk ook bezorgdheden. Sommige mensen zijn bang dat AI onze banen zal overnemen en dat onze privacy in gevaar zal komen. De kans bestaat dat menselijk werk of bedrijven zullen veranderen en in sommige sectoren zelfs verdwijnen. Gelukkig brengt AI ook nieuwe kansen met zich mee. Er zullen nieuwe banen en bedrijven ontstaan, waar we nu nog geen idee van hebben. Het is echter belangrijk om naast de ontwikkeling van AI, ook richtlijnen te ontwikkelen om de positie van de mens te beschermen en onze privacy te waarborgen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat AI ons alleen maar vooruit helpt en dat we de controle houden over ons eigen leven en werk.

Mensgerichte AI

Vaak zien we AI als iets dat mensen zal vervangen. Maar dat is niet zo. Er zijn al veel voorbeelden van AI-toepassingen die ons leven makkelijker en beter maken. Als we slim leren omgaan met de inzet van AI, software en computers, dan kunnen we de beperkingen van de mens verminderen, sterker nog: we kunnen onszelf overstijgen.

AI is een krachtig gereedschap, maar het is belangrijk om te beseffen dat AI een hulpmiddel blijft dat in dienst staat van de mens. Het is niet zo dat machines onze menselijke intelligentie vervangen, maar ze kunnen wel bepaalde taken beter uitvoeren dan wij.

Zo is AI bijvoorbeeld zeer goed in het snel verwerken van veel informatie en nauwkeuriger. Mensen zullen het op dit vlak altijd verliezen van een machine. Emotie is iets wat we als mens van nature bezitten, maar voor computers is dat nog steeds een zeer lastige vaardigheid om te leren. Computers kunnen onze zwakke punten invullen, en wij die van hen.

De kracht van mens en machine bundelen voor een betere toekomst

Laten we samenwerken met intelligente machines en elkaar aanvullen, in plaats van ze te zien als bedreiging. Machines worden namelijk aangestuurd door mensen en functioneren binnen menselijke systemen. Mensen blijven de baas over hoe en wanneer we kunstmatige intelligentie gebruiken. Het is niet ondenkbaar dat juist de cognitieve technologie ons menselijker en samen gelukkiger zal maken, omdat zulke systemen de meer repetitieve of saaie taken van ons kunnen overnemen. Denk bijvoorbeeld aan een accountmanager die meer tijd en aandacht kan besteden aan zijn klanten, terwijl de machine de administratieve taken op zich neemt. De mens kan vooral doen waar hij goed in is, sociaal zijn. Laten we de kracht van mens en machine bundelen voor een betere toekomst.

Het is de missie van Humain’r om zeker te stellen dat kunstmatige intelligentie (AI) ten goede komt aan mens en maatschappij.

Bronnen:

  • Bijleveld, C .C .J.H., Boot, A .W. A ., Bovens, M. A .P., Engbersen, G.B.M., Hulscher, S.J.M.H., Prins, J.E .J., de Visser, M. (2021). Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie. Den Haag: Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

  • De Bruyne, J., Bouteca, N. (2020). Artificiële intelligentie en maatschappij. Antwerpen: Gompel & Scavina. 

  • De Keteleare, G. M. (2020). Mens versus machine. Gent: Pelckmans.

  • Duursma, J. (2017). De Digitale Butler: kansen en bedreigingen van kunstmatige intelligentie.  Zaltbommel: Haystack. 

  • Kweekel, W., De Bruijn, J., Koolen, A., Siamar, H., Kwakkel, T., Furum, C., … Kuik, W. (2021). Digitale trends: Hoe als bedrijf om te gaan met de digitale revolutie. Het Nieuwe Vizier. 

  • Stolze, J. (2018). Wie is er bang voor kunstmatige intelligentie? Amsterdam: Business Contact. 

  • Welling, M. (2018). Over leven met kunstmatige intelligentie. Nieuwolda: Maak je eigen onderwijsboek. 

Vorige
Vorige

PIA: je nieuwe digitale vriendin, die altijd beschikbaar is!