Hoe AI Voice Technology het hoger onderwijs kan vernieuwen

Door corona is de digitalisering van het hoger onderwijs in een stroomversnelling geraakt en wordt er steeds meer ingezet op vernieuwende technologieën. Toch valt er op het gebied van kunstmatige intelligentie nog genoeg te winnen. Door AI Voice Technology kan het onderwijs interactiever, socialer en efficiënter worden. En beter aansluiten bij de individuele behoefte van elke student.  

Het gebruik van  Voice technology (AI) bij hogescholen of universiteiten kan leiden tot verschillende positieve effecten:

Personalisering van het hoger onderwijs

Door de inzet van AI Voice Technology kan het hoger onderwijs worden afgestemd op de persoonlijke interesses, kwaliteiten en talenten van de individuele student. Hogescholen of universiteiten kunnen  beter rekening houden met verschillen tussen leerlingen en studenten in hun onderwijsbehoeften. Dit betekent dat ze een eigen studieroute kunnen volgen, waarbij ze in hun eigen tempo kunnen leren en automatisch aangepaste lesstof krijgen op basis van hun voortgang. Wat kan variëren van het ontvangen van aanbevelingen voor lesmateriaal tot het krijgen van persoonlijke instructies en feedback. Deze adaptieve leerervaringen kunnen de betrokkenheid van studenten vergroten. Kortom, het hoger onderwijs kan beter worden afgestemd op de student als individu.

De productiviteit van studenten verbeteren

Studenten kunnen door AI Voice Technology tijd besparen en productiever studeren. De intelligente technologie kan studenten assisteren bij het uitwerken van opgenomen interviews, denk hierbij aan het schrijven van lange teksten voor hun scriptie of onderzoeksverslag. Hierdoor hoeven zij de opgenomen tekst zelf niet meer uit te schrijven, wat veel tijd kan besparen, waardoor studenten bijvoorbeeld gerichter onderzoek kunnen doen. Ook kan kunstmatige intelligentie automatisch of semiautomatisch belangrijke (onderzoeks) termen markeren.   

AI Voice Technology als onderwijsassistent

AI Voice Technology kan docenten helpen om efficiënter te werken, bijvoorbeeld door het automatiseren van eenvoudige taken, zoals het bijhouden van de aanwezigheid. Dit geeft hen meer tijd om zich te richten op het lesgeven zelf. Daarnaast kan AI Voice Technology docenten ondersteunen bij het ontwikkelen van hun lessen en het beheren van hun onderwijsmateriaal. 

Docenten kunnen de software ook gebruiken om documenten of e-mails te creëren waardoor ze veel tijd besparen. Het is belangrijk om op te merken dat de intelligente technologie niet alles kan overnemen van de docent, maar wel kan helpen om het werk makkelijker en efficiënter te maken. Een leraar is de dirigent en behoudt de regie, maar krijgt daarbij steeds meer hulpmiddelen tot zijn beschikking. 

Mogelijkheid voor afstandsonderwijs

De slimme technologie kan ook worden gebruikt om studenten te ondersteunen bij het studeren op afstand, wanneer zij om verschillende redenen niet fysiek aanwezig kunnen zijn in de klas. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege werk, ziekte of schoolangst. 

Virtuele klaslokalen en videoconferentiesystemen die gebruikmaken van spraakgestuurde technologie maken het onderwijs op afstand soepeler. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een platform dat alles dat in een klaslokaal gebeurt registreert en in videocontent omzet. Door het automatisch omzetten van spraak uit audiobestanden naar tekst  kunnen studenten makkelijker vinden wat zij nodig hebben om achteraf nogmaals te bekijken. Studeren kan overal en op elk moment. Daardoor kan er een brede groep studenten worden bereikt. Dit is handig voor werkenden en mensen met een beperking, omdat zij hierdoor de lessen achteraf kunnen bekijken en in hun eigen tempo kunnen leren.

Gebruiksvriendelijkere mediacontent (zoals kennisclips of kenniscasts) zonder moeite

Mediacontent zoals kennisclips of kenniscasts die in het hoger onderwijs worden ingezet ter ondersteuning van de colleges, kunnen door AI Voice Technology near realtime automatisch worden gestructureerd en doorzoekbaar worden gemaakt. Studenten kunnen daardoor het online lesmateriaal direct gemakkelijk terugvinden en specifiek zoeken naar datgene wat zij nodig hebben. 

De kennisclips of kenniscasts worden automatisch voorzien van tekst-content en metadata als een titel, beschrijving en classificatie. Facilitair medewerkers van mediaservices hoeven dit hierdoor niet meer zelfstandig te doen, wat vele arbeidsintensieve uren bespaart.

Bekijk de case van NHL Stenden en lees wat de AI & Voice Technology van Humain’r voor de hogeschool heeft betekend.

Bronnen:

Alhomoud, A., Khaled, A.A., Nawaf, N.N., Samer, A., Waqar, A.K. Using Artificial Intelligence to Predict Students’ Academic Performance in Blended Learning (2022). 

Amazon Web Services. (z.d.) Alexa in Higher Education. Geraadpleegd op 10 maart 2023, van https://aws.amazon.com/education/alexa-edu/higher-education/   

Bailey, P. (2020, 7 februari). Technology can enhance education. Here's how. Geraadpleegd op 10 maart 2023, van https://www.jisc.ac.uk/blog/technology-can-enhance-education-heres-how-07-feb-2020 

De Ridder, W.P. (2018, 13 juni). AI in het onderwijs: Perspectieven op Kunstmatige Intelligentie. Geraadpleegd op 12 maart 2023, van https://boommanagement.nl/artikel/ai-het-onderwijs/

Dialogic. De (on)mogelijkheden van kunstmatige intelligentie in het onderwijs. (2019). Utrecht: Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.  Europese Commissie.

Europese Commissie. Ethische richtsnoeren voor het gebruik van artificiële intelligentie (AI) en data bij onderwijzen en leren voor onderwijsactoren. (2019). Luxemburg: Bureau voor publicaties van de Europese Unie. 

Kennisportal. (2022, 27 juni). 5 problemen in het onderwijs opgelost met kunstmatige intelligentie. Geraadpleegd op 12 maart 2023, van https://www.kennisportal.com/5-problemen-in-het-onderwijs-opgelost-met-kunstmatige-intelligentie/

NL AIC. Manifest werkgroep onderwijs (2020). Den Haag: Nederlandse AI Coalitie.

Onderwijsraad. Inzet van intelligente technologie. (2022). Den Haag: Onderwijsraad.

Reimert, N. (2022, 9 mei). Artificial Intelligence in het onderwijs: wat is het en wat kun je ermee? Geraadpleegd op 15 maart 2023, van https://communities.surf.nl/ai-in-education/artikel/artificial-intelligence-in-het-onderwijs-wat-is-het-en-wat-kun-je-ermee 

Rubens, W. (2016, 15 september). Is kunstmatige intelligentie de toekomst van onderwijs en opleiden? Geraadpleegd op 15 maart 2023, van https://www.te-learning.nl/blog/is-kunstmatige-intelligentie-de-toekomst-van-onderwijs-en-opleiden/ 

Turner. De toekomst van blended onderwijs is gestart. Wat leren hogescholen en universiteiten van hoger onderwijsinstellingen. (2021). Leusden: Turner.

Vorige
Vorige

De podcast 'Door de ogen van de koning' voor doven en slechthorenden

Volgende
Volgende

PIA: je nieuwe digitale vriendin, die altijd beschikbaar is!